Adli Tıp Ana Bilim Dalı, Koç Üniversitesi Hastanesi Binası 9. Katında Hizmet vermektedir.

Tarihçe

• 2019 yılının Kasım ayında kurulan ve diğer bölümlerimize görece daha yeni olan Adli Tıp Anabilim Dalı, kısa sürede hastane içinde lisans eğitimleri ve medikolegal konsültasyon hizmeti ile önemli bir yer edinmiştir. İlk yıl açılan Adli Tıp Polikliniği tüm adli olguların muayene ve raporlanması, mahkemelerden ve avukatlardan gelen bilirkişilik başvurularının karşılanmasını sağlamıştır. Bu kapsamda 26.08.2021 tarihinde Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından yapılan denetimde Anabilim Dalı uzmanlık öğrencisi eğitimi vermek açısından yeterli görülmüştür. Resmi Bilirkişilik Kurumu olan Adli Tıp Kurumunda çalışmış alanında deneyimli uzmanımız Dr. Arda Akay 14 Kasım 2022 tarihinde Ana Bilim Dalımızda göreve başlamıştır.
  • 06 Mart 2022 tarihinde yapılan TUS sınavı ile ilk uzmanlık öğrencimiz Laçin Lal Çakır, 04 Eylül 2022 tarihinde yapılan TUS sınavı ile ikinci uzmanlık öğrencimiz Fatime Gül aramıza katıldı.
  • Büyüyen ekibimizle adli olgu muayenesi, adli rapor düzenleme, medikolegal konsültasyon, sağlık çalışanına şiddet kapsamında beyaz kod sürecinde tüm personelimize ve hastalarımıza 7 gün 24 saat destek sağlamaktayız.

Misyon

• Mezuniyet öncesinde verilen eğitimle, öğrencilerin “İnsan Hakları, Hasta ve Hekim Hakları, İyi Hekimlik, Hekim-Hasta İletişimi, Hasta Güvenliği, Çalışan Güvenliği, Temel Adli Tıbbi Bilgiler” gibi konularda üst düzey donanıma sahip olmaları yanı sıra Tıp biliminin hukuka katkıları konusunda da farkındalıklarının tam olması öncelikli hedefimizdir.
  • Fakülte içi mezuniyet sonrası eğitimlerimizle tıp mesleğinin hukuksal dayanakları ve sağlık hukuku konusunda hekimlerin ve diğer sağlık profesyonellerinin büyük bir özgüvenle mesleklerini yapabilmelerini kolaylaştırmak hedeflenmiştir.
  • Sunulan resmi Bilirkişilik ve Bilimsel Mütalaalar ile adaletin sağlanmasına yadsınamaz bir katkı sağlamak, denetlenebilir raporlar oluşturmak, bu konuda bilirkişilere eğitim vermek, bilirkişilik uygulamalarında sahip olduğumuz üst düzey teknolojileri kullanmak önemli bir vazifemizdir.

Vizyon

• Türkiye’de yaygın bilinen, “Adli Tıp” olarak isimlendirilen ancak “Forensic Sciences” “Adli Bilimler” kapsamında sunulan hizmeti Koç Üniversitesi geneline yaygınlaştırarak; adli konuların multidisipliner yaklaşımlarla çözülmesini sağlamaktır.

Hizmet Konuları

• Hukukçular ve Hekimler için Adli Tıp Konsültasyonu, Tıbbi Uygulama Hataları İddiaları, Hasta Şikâyet Yönetimi ve Medikolegal Konsültasyon, Hastaneler İçin Medikolegal Konsültasyon, CİMER, SABİM ve diğer resmi Kurumlara Yapılan Şikayetler İçin Medikolegal Risk Yönetimi, Bilimsel Mütalaa/Bilirkişilik Uygulamaları, Mezuniyet Sonrası Medikolegal Eğitimler, Yaralanmaların Adli Tıbbi Değerlendirilmesi, Yüksekten Düşme Olgularında Medikolegal Değerlendirme, Ateşli Silah Yaralanmaları, Cinsel Saldırılar /Çocuk İstismarı/ Yaşlı İstismarı, Maluliyet Hesaplamaları, Hukuki Ehliyet- Ceza Ehliyeti Raporları, Hastalıklara Bağlı Yazı İmza Değişimleri ve bu değişimlerden hastalık başlangıç Tarihinin belirlenmesi, Adli belge İnceleme, Yara yaşı Tayini, Yaş tayini, Velayet Ve Kişisel İlişki Kurulması Değerlendirmeleri, Adli Travmatoloji, Zehirlenmeler Ve Adli Rapor düzenleme alanlarında eğitim ve hizmet vermekteyiz.